Cultuur en tradities

Cultuur en tradieties

Er zijn vele verschillende culturen en tradities binnen ons continent. Om iets meer te weten te komen over de cultuur en tradities die binnen EG Personeelsdiensten werkzaam zijn, zetten wij in deze column telkens een nieuwe cultuur in de spotlights. In deze editie leren we je iets meer over: Polen.

Interessante feiten over Polen en onze tradities
Internationale Vrouwendag is een feestdag die is afgeleid van arbeidersbewegingen in Noord-Amerika en Europa. In Polen werd de feestdag bijzonder populair tijdens de Poolse Volksrepubliek. In de jaren 70 werden bloemen de populairste geschenken die aan vrouwen op deze dag werden gegeven. Gebruikelijk zijn anjers en tulpen. Tot op de dag van vandaag bezoeken veel Polen vrouwen die ze kennen om hen op deze dag wensen te doen en exen anjer of een tulp te geven.

Naamdag is een ander gebruik dat bijzonder populair is in Polen (met uitzondering van Opper-Silezië en Kasjoebië). De naamdag van een persoon is de gedenkdag van een gelijknamige (katholieke of orthodoxe) heilige. Tot op de dag van vandaag is de naamdag een ideale gelegenheid voor familiebijeenkomsten en grootse vieringen. Naamdagen worden zelfs groter gevierd dan een reguliere verjaardag.

Onze tradities komen vaak van het platteland, van de mensen, en hebben betrekking op bovennatuurlijke en magische verschijnselen. Zo spelen we - voornamelijk meisjes - bijvoorbeeld tijdens St. Andrew’s Day een spel waarbij de toekomst wordt voorspeld door middel van gesmolten was in water te gieten, om er zo achter te komen wanneer ze gaan trouwen, wie hun geliefde zal zijn, wat ze in de toekomst zullen doen.

Aan het begin van de lente wordt “Marena” (de godin van de winter) nagemaakt in de vorm van een pop van stro. Deze wordt gewikkeld in doeken en versierd met kralen en linten. ’s Avonds wordt deze pop in brand gestoken en in een rivier geworpen. Dit als symbool voor het einde van de winter en het begin van de lente.

Poolse Paastradities zijn mooi en kleurrijk. Op Paaszaterdag zegenen Polen voedsel in kerken en dragen ze dit in kleurrijk versierde manden. De gerechten bestaan ​​voornamelijk uit versierde en beschilderde eieren en onder andere ham, brood, zout, peper, mierikswortel en ook nog een paastaart. De huizen staan ​​vol met katjes, bloemen (vooral narcissen, die bij deze feestdagen horen), heerlijke gebakjes, zure soepen, eiergerechten, en gevogelte. De paastaart wordt gegeten tijdens het paasontbijt, dat meestal na de wederopstanding wordt gemaakt.

Poolse Kerstgebruiken zijn talrijk, sommige komen voort uit volksovertuigingen, andere zijn gerelateerd aan een religieuze ritus, maar veel zijn een combinatie van beide. Als we de Poolse kersttradities opsommen, kunnen we niet anders dan de wafel noemen, die we aan de kersttafel delen terwijl we elkaar het beste wensen voor het volgende jaar. We gaan aan tafel voor het avondmaal op kerstavond wanneer de eerste ster aan de hemel verschijnt om de ster van Bethlehem te symboliseren die de wijzen naar de stal leidt waar Jezus werd geboren. Volgens de gewoonte moet de kersttafel worden versierd met hooi (in veel huizen wordt het onder het tafelkleed geplaatst) als teken van de kerststal waarin Christus werd geboren.

Dit zijn slechts enkele van de vele tradities die ons land uniek maken. Wil je meer weten over de Poolse cultuur en/of een traditie? Wij vertellen je er graag meer over.